Το λάδι του μαύρου κύμινου ή αλλιώς μαυροκούκι ή Nigella Sativa ονομάζεται και "λάδι των Φαραώ", αφού βρέθηκε στον τύμβο του Τουταγχαμών και άλλων αρχαίων αιγυπτίων Φαραώ.

Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε για τις καλλυντικές αλλά και θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην αρχαία Ελλάδα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε για τους πονοκεφάλους, την ρινική συμφόρηση, τον πονόδοντο και τις εντερικές διαταραχές, ενώ ο Ιπποκράτης το συνηστούσε για τις στις ηπατικές και πεπτικές διαταραχές. Τέλος, οι Ιουδαίοι το χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα στο ψωμί τους.

Το μαύρο κύμινο προέρχεται από ένα μονοετές φυτό με «καταγωγή» από τη νοτιοδυτική Ασία και ύψος περίπου μισό μέτρο. Έχει φύλλα πτεροειδή και λευκογάλανα άνθη, ενώ οι σπόροι του περιέχουν πολύτιμα καλλυντικά και θεραπευτικά έλαια. Παρά την ονομασία του δεν σχετίζεται με το μπαχαρικό κύμινο.

 

Χρήσεις σήμερα

Στη μαγειρικη

Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται μόνο οι σπόροι που δεν έχουν καθόλου άρωμα, ωστόσο, ένα ήπιο άρωμα αναδύεται κατά την άλεσή του. Η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή.

Το μαύρο κύμινο σήμερα χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, αλλά και γενικότερα στη μαγειρική, ως καρύκευμα. Θα το συναντήσει κανείς στα μίγματα καρυκευμάτων των ανατολικών κουζινών, όπως στην Ινδική, στην Περσική, στην Αραβική και στην κουζίνα της Βεγγάλης, αλλά και στις δυτικές κουζίνες σε συνδυασμό με αμυλώδη πιάτα όπως τα ζυμαρικά και η πατάτα. Εκτός της χρήσης του στην μαγειρική, μπορεί κανείς να το απολαύσει και ως αφέψημα σε ζεστό νερό.

 

Καλλυντική δράση

Λόγω της γνωστής καλλυντικής του δράσης αρκετοί είναι αυτοί που αναζητούν τα οφέλη του μαύρου κύμινου λαμβάνοντας το έλαιό του υπό μορφή κάψουλας. Έχει παρατηρηθεί πως η τακτική και μακρά χρήση ενδυναμώνει και θρέφει τα μαλλιά, τα γένια και τα νύχια. Επίσης, η εξωτερική χρήση του ελαίου οδηγεί σε βελτίωση της υγείας των μαλλιών, αλλά και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα.

 

Ευεργετική δράση στην υγεία μας

Το έλαιο του μαύρου κύμινου είναι τόσο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί περιέχει πληθώρα συστατικών όπως αρωματικά έλαια, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ένζυμα.

Περιέχει τα μισά από όλα εκείνα τα απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των Ω-6 και Ω-3, αλλά και άλλων με αντιοξειδωτική δράση που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και καταστέλλουν τις αλλεργίες.

Τέλος, σημαντικά φαίνονται να είναι και τα οφέλη στην υγεία των μαλλιών, όπου συνιστάται η εφαρμογή στο τριχωτό της κεφαλής και στα γένια για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης και την ενδυνάμωση της τρίχας. Μια πρόταση φυσικής και ταυτόχρονα καλλυντικής ενδυνάμωσης της τρίχας από τη Sapoon αποτελεί το Σετ Φυσικής Ενδυνάμωσης Μαλλιών

 

Με την εγγραφή στο newsletter 10% έκπτωση σε όλους τους νέους πελάτες.

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας ώστε να μένετε πάντα ενημερωμένοι με τα τελευταία νέα και προϊόντα μας.